Yine bir Exit Turizm organizasyonu. Filipinlere ikinci gidisim ama Exit Turizm ile ilk. Daha onceki blogum bu gidiste az da olsa ise yariyor.Bolge ile ilgili ilk bilgiler Exit Turizm sayfalarindan.
Filipinler
Filipinler, Güneydoğu Asya’ da, ekvatorun kuzeyinde ve Tayvan’ ın160 kmgüneyinde yeralır. Yüzölçümü 299.404 kilometrekaredir ve böylece Almanya’ dan biraz küçüktür.Toplam 7.107 adasından yaklaşık2.000’inde yerleşim vardır.2500’den fazla adanın ismi yoktur. En büyük adalar Luzon, Mindanao vePalawan’ dır. Halk, 70 milyon insandan oluşur , yıllık %2,5’ luk bir nüfus artışı sözkonusudur.
Filipinler, Asya’ daki tek hristiyanlaştırılmış ülkedir; yaklaşık %90 kişi hristiyanlık inancına, bunların %80’ i katolikliğe mensuptur. İklim tropiktir. Mevsimler burada yağmur mevsimi (temmuz-kasım), serin-kuru mevsim (aralık-şubat) ve sıcak mevsim (mart-mayıs) olarak ayrılır.Sicaklıklar 25-40 Carasındadır.
Filipinlerin İklimi
İklim, özellikle bütün yerleşimlerin denizden en çok100 kmuzaklıkta olmasıyla şekillenir.Daha aşağıdaki tropik enlemlerde bulunan adalarda, civar denizlerin de etkisiyle yıl boyunca neredeyse hiç değişkenlik göstermemek üzere sıcaklık26 C‘ lerde seyreder.
En çok yağış, güney-batı musonlarının etkisiyle özellikle mayıs-kasım arasında düşer. Batı kıyısında (Manila) kuzey-doğu musonları beraberinde çok az yağış getirirken, doğu kıyısında (Davao) 12 ay nemli-ıslak geçer. Büyük oranda kuzey-güney doğrultusunda yerleşmiş olan dağ sıraları nedeniyle ada grubunun batı kısmına doğusuna oranla belirgin daha az yağış düşer. Ağustos-ekim ayları arasında Filipinler’ in orta ve kuzeyini tayfunlar ziyaret eder; 1945-2000 yılları arasında Filipinler’ i 349 tayfun ziyaret etti veya teğet geçti.
Gidis yolu biraz uzunUzun ne demek , gelin bunu biraz anlatayim ben size.Istanbul Havaalanindan Singapur Havayollari ile ucuyoruz. Dogal olarak direk ucus yok , Singapur aktarmali gidecegiz.
Yeni havaalanina ilk gelisim. Yolu bilmiyoruz. Otoparki ve mesafeleri bilmiyoruz. Dolayisi ile evden erken ciktik. Google amcayi tam anlayamayinca biraz debelensek de havaalanina 1,5 saatte variyoruz. Otoparkta 10 gunluk abonman aliyorum 298 tl. Araba P5’te ama odeme P3’te. Bagajlari kapida indirdik P6’da, Neyse simdilik otopark isi tamam. Unutmaya karsi fotograf ile yer tespitu kayitlara geciyor.Guvenligi cok kalabalik olmadigi icin mi, yoksa cok kapi oldugu icin mi bilmem hizli geciyoruz. Tabii ki surpriz olmuyor ve bizim dalis malzemeleri guvenligin dikkatini cekiyor diyecegim ama dikkatini ceken sey benim piller.Singapur havayolu kontuari K36. Kuyrugun ilk yolcusu biz olamamisiz. Ama ilki yine bizim gruptan bir arkadas. 13:30’daku ucus icin kabul 10:30’da baslayacagini ogreniyoruz. Cok dakikler, 10:30’u saniyesine kadar bekliyorlar.Her zaman oldugu gibi el bagaji problem oluyor. Bagaj hakkimiz 30kg, doldurmuyorum bile. El bagaj hakki 7kg, benim bavul 14 kg. Bir kac parcayi sirt cantasina transfer edip 10 kiloya gelince kurtariyorum.Sufod fotografcilarin ek el bagaj hakki icin biraz daha ugrasmali.Pasaport kontrolunden once el arabasini birakip parami alacagim, az degil 5 tl bir araba. Ama adamlar uyanik , her yerde birakamiyorsunuz, taa bir ucta. Dolayisi ile ortada birakilmis bir suru el arabasi.Uzerinde bana sor yazan elemanlar var ortada ama soruyu sordugunuzla kaliyorsunuz. Allahtan Danisma burosunun yerini biliyorlar.Bagaj paketleme de 85 tl olmus. Ustelik naylonun kalitesi dusmus.Pasaport kontrolunde de kuyruk yok. Daha kalabalik olmasini beklerdim Ramazan Bayraminda ama tabi biz cumadan ciktigimiz icin kalabaliga kalmiyoruz herhalde.Alis veris yapilan mekan coook buyuk. Buyuk markalarin magazalari kendi standartlarinda. Marketimsi yer ve D&R her 100 metrede bir var.
Ucak zamaninda kalkacak gibi yapiyor ama 2 ye dogru kalkiyoruz. Singapur havayollari da kaliteyi dusurmus.
10,5-11 saat sonra SQ391 ile Singapur’dayiz. Hala donmamisiz. Ee , hayatta kalmak icin epey caba sarfettik; polar, battaniye, sapka. Sanirsin daga cikiyoruz.Ucak T3’e yanasiyor. Bir sonraki ucusumuz 10:30’da T2’de; MI568. Biz vardigimizda sabah saatin 5 i, dukkanlar kapali. Iner inmez yapilacak ilk sey wifi icin sifre almak. Pasaportu okutarak 3 saatlik wifi sifresi aliyorsunuz. Sure dolunca ayni pasaport ile tekrar sifre almak mumkun.
T3 de turlayip, dinlenecek guzel koltuk bakiyoruz. Yatar koltuklar kapilmis. Cogunluk koltuk klima ruzgari aliyor. Ben tabii ki ayak masaji makinalarina kapagi atiyorum. Herkese tavsiye ederim.Dukkanlar acildiktan sonra kucuk bir tur daha atip T2 trenine biniyoruz. Aradaki mesafe de az degilmis, yeni farkediyorum. Halbuki buradan kimbilir kacinci gecisim.
T
2 daha kalabalik. Dinlenecek yer bulmak daha zor. Kenara not edildi; dinlenmek icin en iyi terminal T3.Changi’nin verdigi 20 singapur dolarini da harcayamiyoruz. Insallah donuste. T2’de converse magazasi, T3’de Louis Vutton magazasi arkasindaki giselerden aliniyor bunlar. Ama yemekte gecmiyor. Eskiden gecerdi.
Cebu ucusu da sorunsuz. Ama epey korkutuyor yolda. Hava sartlari nedeni ile 1-2 kere cok siki hava bosluguna dusuyoruz. Arkamdaki kadin siki birkac ciglik atiyor bu arada. Gozlerindeki korkuyu gormeniz gerek. Bense iki elimle koltuga yapisiyorum. Ne ise yarayacaksa.Cebu havalimani yenilenmis. Pasaporttan hizla geciyoruz. Bavullar da cok hizli geliyor. Bavul kaybi da yok, sansliyiz.Disari cikinca ilk is para bozdurma. 1 usd 48,18 peso. 150 usd bozduruyorum.Ikinci is ise sim kart alma. Globe daha yaygin oldugundan onu tercih ediyoruz. 800 pesoya 15 gunluk, 13 GB lik hat aliyoruz.Sonra arabalara biniyoruz. Yol aciksa 2-3 saatte gitmeyi umarken, trafik nedeni ile sehirden cikamayinca 4,5 saatte Turtle Bay Dive Resort’e variyoruz. Yolda sefalet ile zenginlik yanyana.
Saat 1930’da odalara yerlesmeye basliyoruz. Hizli bir yemek ve sonra yatis. Uyumak mi sizmak mi demek lazim bilmem. Deliksiz uyuyoruz.
Sabah malzemeleri dalis merkezine getiriyoruz. Herkese bir sepet. Agirliklar ons hesabi, matematigimizi test ediyoruz. Hizla gruplar yapılıyor. 3 tekne : 10, 10, 7 kisilik tekneler. Belgesel ekibi en kucuk grup.
Sardalyalara 2 dalis yapiyoruz. Padagsama 1 dalis noktasinin ismi. Guney Afrika’da bu kadar sardalya gormedim. Ama ben iyi fotograflarini cekemiyorum. Yumusak ve sert mercanlar, kaplumbagalar guzel.
Iki dalis sonrasi malzemeler kasalara konuyor. Oslob’a gidecekler. Biz aksam yemegi ve erken yatis. Sabah 5 de yolculuk var. 4:30’da resepsiyonda bulusmak uzere yataklara cekiliyoruz.
Ekip dakik, 5 i 5 gece yola koyuluyoruz. Gelirken sag dizimi koyacak yer bulamamistim. Bu sefer en arka koltuktayim, ayagimi ondeki koltugun altina uzatmak icin.
6:45’de Oslob’a variyoruz. Yolda biraz tedirgin oluyoruz hizdan. Hizin sebebi sonradan anlasiliyor. 7:30 ve 9 cikislari varmis. 9 a kalirsak Malapascua teknesini kacirma ihtimali var. Neyse ki 730 a yetistik. Bir grup tekne acikta bekliyordu. Bunlar yemleyenler ve snorkelciler.
Biz kiyidan daliyoruz. Once su ustunde yuruyoruz. Dalma derinligine ulasinnca dalip asagidan teknelerin altina gidiyoruz.
Ilk whale sgark ile heyecan artiyor. Bibit bizi sonra daha derine goturuyor. Burada hayvanlar daha asagidan yani bize daha yakin geciyor. Zaman problemimiz oludugundan istemiyerek cikiyoruz.
Cikinca bizi sandwichler bekliyor. Mayo degistirme ayri problem. Degistirme kabini kuyrugu yerine yanimda getirdigim panconun icinde, arabada ustumu degistirebiliyorum. Islaklar cop torbalarina giriyor. Makinayi alelacele toparlayip arabaya atiyoruz. Biz haziriz ama araba en dipte oldugundan diger araclarin cikmasini bekliyoruz.
Soforler daha makul kullaniyorlar. Stressiz bir sekilde arada Mcdonald da mola vererek Maya limanina ulasiyoruz.
Bizim arac ilk gelen. Digerlerini ve bagaj arabasini beklemek gerek. Toplamda 5 araciz galiba. Bir sure sonra biraz daha kalabaliklasinca gorevli bizim icin 3 tekne oldugunu soyluyor. 13, 14 kisi ve bagajlar.
20-25 dakika sonra Malapascua’ya variyoruz. Yok ama henuz karaya degil. Bizi getiren tekne acikta samandiraya bagliyor. Kucuk bir tekne bizi karaya cikariyor.
Bugun haziranin 3 u. 31 Mayista yola cikmistik. Sadece 3 dalis ve uzuuuun bir yol ile Malapascua’dayiz. Biri tatil mi dedi. Evet, donunce tatil yapacagiz. Simdilik sadece dalisin keyfini cikariyoruz.
Ocean Vida Beach Resort’ta kaliyoruz. Simbiyotik firma Sea Explorers ile daliyoruz. Dolayisi ile karsilama hemen otel hem dalislar icin. Hosgeldiniz meyve suyu ile otele girisimizi yapiyoruz. Dalis icin ilk bilgiler simdi, dalis ile ilgili bilgilendirme ertesi gun. Herkes yorgun, hizli bir yemek ve direk yatak. Yine bir sizma durumu.
Sabah kahvalti sonrasi dalis bilgilendirmesi ve ilk dalis yorgunlugumuzu aliyor. Ucuncu dalisa enerji topluyor ve gun batimi dalisina gidiyoruz. Ana hesef mandarinler. Gun biterken ortaya cikan, gunesin batmasi ile ciftlesen mandarinler rahatsiz olmasin diye kirmizi isik kullaniyoruz. Pili bitince normal gece dalisina donuyor.
Ikinci gun ilk dalis 5’te yola cikarak gittigimiz sapan baligi dalisi. Maalesef bize gozukmuyorlar.
Diger 2 dalis Gato adasina. Super bir yer ama cikista firtuna patliyor ve bize zor anlar yasatiyor. Hazirlikli olsak bulanti haplarini alir rahat edebilirdik. Kuvvetli ruzgar ufak tefek hasar veriyor eski bambulara ama ciddi bir problem yok.
3. Gun yine sapan baligi denemesi. Bizim tekne disinda diger 2 tekne de goruyor baligi. Moral bozuklugu ust seviyede. Buraya gelmemin tek bir sebebi var, bu baliklar.
Sonraki 2 dalis Kalanggaman adasina. Burasi Palompon eyaletine bagli, dolayisi ile buradaki dalislar icin ekstra para oduyoruz. Yemek de burada, o da 500 peso. Toplam 800 peso.